Skip to main content

Готуємо організм до зими

У холодну пору року майже кожна людина в середньому встигає 3-5 разів перенести застуду або грип. Відпустка закінчилася, і всі ми повернулися на свої робочі місця до свого малорухливого способу життя, і на нас вже навалилася осіння хандра. Загалом, прихід зими супроводжується сумними зітханнями, чханням і кашлем.

Щоб такого не було, підготовка до зими з профілактикою інфекційних захворювань повинна починатися заздалегідь, щоб з роками не хворіти довше і з ускладненнями. Адже запас міцності нашого організму не безмежний, а епідемії тривають з жовтня по березень. Від того, як наш організм підготовлений до цього періоду, залежить, захворіємо ми чи ні, і в якій мірі тяжкості пройдуть для нас ці недуги.

Організму потрібно перебудуватися на зимовий режим харчування, підготуватися до похолодання та різкого скорочення кількості сонячних днів. З настанням холодів відбувається активізація численних вірусних інфекцій, зустрітися з якими і захворіти в цей час може кожен. До того ж наш організм, відповідно до свого біологічного годинника, всіма силами намагається «впасти у сплячку» в зв’язку зі зменшенням світлового дня. Як наслідок – уповільнення обмінних процесів в організмі.

ВАЖЛИВО

Давайте розберемося, що можна зробити для свого організму прямо зараз.

1. Перше, що слід зробити, це переглянути свій харчовий раціон і скласти збалансоване харчування. Робити спроби зміцнення імунітету напередодні зими, ігноруючи важливість збалансованого харчового раціону, – це все одно що будувати будинок без фундаменту. Головні принципи тут такі: продукти повинні надходити в організм у правильному співвідношенні: білків – 15%, жирів – 20%, вуглеводів – 65%.

Білок тваринного походження можна замінити дієтичним, що містяться в бобових – сої, квасолі, сочевиці. Це особливо рекомендовано тим, хто стежить за своєю вагою! Тваринні жири потрібно максимально замінити рослинними, вживати «складні» вуглеводи з продуктів, багатих на клітковину (цільнозерновий хліб, крупи, фрукти, овочі). Потреба в солодкому можна задовольняти медом і сухофруктами. Харчуючись так, ви ніколи не будете голодні, значно схуднете і оздоровите мікрофлору кишечника та надасте своєму імунітету неоціненну послугу.

2. Починайте приймати мультивітаміни, оскільки запасів природних вітамінів, що надходять з продуктів харчування, недостатньо. Скільки б ми не отримали вітамінів влітку – на зиму їх «не відкласти». Мультивітаміни стануть необхідним доповненням до вашого збалансованому харчуванню.

3. Рухайтеся! Ходіть пішки, бігайте, танцюйте – одним словом, вибирайте будь-який відповідний вам вид фізичної активності. Взимку це здорово допоможе протистояти вірусним атакам.

5. Віруси грипу в першу чергу вражають легені, тим більше ослаблені. Якщо ви курите, поставте собі за мету кинути палити до зими. А ще нікотин звужує судини і ввергає організм в кисневий «голод». Взимку це особливо небезпечно.

Одягайтеся по сезону

Перегляньте свій гардероб. Перед початком морозів необхідно виключити переохолодження, носити головні убори і тримати голову в теплі. Ходити без головного убору – значить піддавати себе ризику: можна запросто підхопити простуду, та ще й ускладнення у вигляді гаймориту та отиту.

Якщо ви не станете відкладати зміни на краще і займетеся собою вже сьогодні, то дуже скоро, крім зміцненного здоров’я, обов’язково відчуєте радість життя та гарний настрій. А це найкращі засоби від зимової хандри!

Все просто та смачно

Для профілактики грипу можна вранці та ввечері полоскати горло трав’яним відваром, наприклад шавлією, щоб не допустити кашлю та запалення. І якщо ви відчуваєте, що змерзли та дуже втомилися за день влаштуйте собі ввечері «релакс» у вигляді гарячої ножної ванни, трав’яний інгаляції. Як противірусний засіб добре зарекомендував себе зелений чай. Чай з гибискуса або каркаде зміцнює стінки судин, підвищує загальний тонус, а лимонна кислота, допомагає захищатися від хвороботворних бактерій і вірусів.

Що стосується харчування, то апельсини, лимони, ківі – всі ці фрукти містять вітамін С, який підіймає імунітет. В одному ківі до 250 мг вітаміну С – це подвійна добова норма. За його змістом один ківі замінює 2 апельсина та 4 помідори. Стільки ж клітковини, скільки в половині грейпфрута, більше калію, ніж в банані, плюс залізо, фосфор, магній амінокислоти та антиоксиданти – ідеальна підготовка до зими.

Підготовка до зими буде неповною, якщо не включити в свій раціон східний фрукт, відомий під різними іменами – китайський персик, східне яблуко, слива богів, або просто хурма. Цей фрукт – просто хранитель всіляких вітамінів, мінеральних та інших корисних речовин. У хурмі безліч харчових зв’язків, які покращують роботу кишечника, магнію, благотворно впливає на нервову систему і калію, що сприяє зміцненню серцевого м’яза. До того ж, цей яскравий оранжево-червоний плід багатий бетакаротин, що є антиоксидантом, що уповільнює процеси старіння клітин організму. Він також перешкоджає утворенню клітин злоякісного характеру. І просто цей сонячний плід чудово видаляє голод.

Show Buttons
Hide Buttons